Dobór między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, którą przynosi nam producent. W jaki sposób w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w przypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu doborowy rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest olśniewającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.